Shepherd’s Pie
Bahan A
500gm Ubi kentang
half cawan susu cair
2 sb butter
1 bj kuning telur
Garam skit
Bahan B
450gm Daging Lembu @ Ayam Kisar
1 bj Bawang India Besar (Potong dadu)
Celery (Potong dadu)
1 bj Tomato (Potong dadu)
2sb Kicap Masin
3 sb Cili Sc
Bhn Perasa
Cara-cara
Bhn A
Rebus kentang sehingga empuk kemudian lenyek sehingga halus..
Butter yg dicairkan bersama susu digaul rata bersama kentang lenyek
Bhn B
Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga naik bau wangi.. kemudian masukkan daging kisar masak sehingga empuk.. setelah empuk masukkan celery.. tomato.. Chili Sc..kicap masin.. dan bahan perasa... kacau rata hingga masak..
Akhir sekali
Sediakan bekas tahan bakar… masukkan bhn B yg sedia di masak.. kemudian lapiskan bhn A di sebelah atas bhn B... rata kan bhn A dgn mggunakan garfu.. lepas tu sapu atas bhn A dgn telur kuning... Ratakan balik dgn garfu...
bakar selama 15 minit dlm jangkasuhu 180 darjah... api atas bwh 10 minit.. 5 minit api atas jer..
0 comments
Catat Ulasan